Teylers ontmoet Frans Hals
fotografie ©
LEVEN!

Teylers ontmoet Frans Hals

LEVEN!
LEVEN!

6

Oct

23

999

min. leestijd
Cultuur in Haarlem reikt verder dan de eigen museumdeuren. In dat kader brengt Marc de Beyer, directeur van Teylers Museum, een bezoek aan het Frans Hals Museum voor de tentoonstelling PINK DE THIERRY – LEVEN IN KUNST.

‘De kunst van de Haarlemse PINK de Thierry heeft, vind ik, een andere insteek. Het is wat gedateerde kunst uit de jaren ‘80/’90, maar tegelijkertijd heel fris en levendig. Dat bracht mij op het idee om deze tentoonstelling te bezoeken.’

Lang voor de komst van reality-tv en social media onderzocht PINK al de grens tussen privé en openbaar. ‘Een vermakelijk voorbeeld vind ik dat van de Grote Markt.’ PINK heeft samen met haar man en kind 30 dagen lang in een kartonnen droomhuis op de Grote Markt gewoond. Op het kunstgras voor het huis leefden zij een ‘ideaal’ gezinsleven met een barbecue en een tuinkabouter. PINK gaf zichzelf en haar gezin heel publiekelijk bloot, maar tegelijkertijd speelde ze een rol door de perfecte versie van zichzelf te portretteren. ‘Als ik dat zie, vraag ik mezelf af: wat is echt en wat is in scène gezet.’ De beelden van deze performance zijn terug te zien in de tentoonstelling en duiden hoe PINK met humor de burgerlijkheid op de korrel nam.

PINK hield zich ook op geestige wijze bezig met grote levensvragen, zoals: hoe ziet het paradijs eruit? Met uitvergrote stukken Lego bouwde PINK haar eigen versie van een volmaakte wereld. PINK’s  paradijs oogt niet alleen kinderlijk en speels, maar ook onrealistisch. ‘Ik zie niet alleen maar vrolijke kleurtjes, maar ook een soort leegte.’ De spanning tussen ideaal en werkelijkheid is een belangrijk thema voor PINK. ‘Het is heel leuk dat het Lego-paradijs op ware grootte te bewonderen is in het Frans Hals.’

Kom binnen in de wereld van PINK de Thierry en kijk met een frisse blik naar je eigen leven. Hoe laat je jezelf aan de buitenwereld zien? En welke ideale versie van jezelf toon jij?  

Frans Hals Museum

Met PINK de Thierry – leven in kunst  brengt het Frans Hals Museum van 7 juli 2023 t/m 29 oktober 2023 een ode aan PINK de Thierry (pseudoniem van Helena Scheerder). De Haarlemse kunstenaar overleed op 25 februari 2023 op 79-jarige leeftijd. De tentoonstelling is de eerste overzichtstentoonstelling ooit van haar werk.

Teylers Museum 

Teylers Museum is het oudste museum van Nederland. Verwonder je hier over kunst, wetenschap en geschiedenis. Van 23 september 2023 t/m 7 januari 2024 is de tentoonstelling Wybrand Hendriks was hier! te zien. Hendriks woonde lang in Pieter Teylers Huis en heeft als conservator veel betekend voor Teylers Museum. Bezoek de tentoonstelling en ontdek Hendriks' karaktervolle portretten, nauwkeurige stillevens en gedetailleerde stadsgezichten en landschappen.Bezoek de website voor meer informatie over deze voorstellingen.

No items found.
Dit artikel is te lezen in
22
Vorig artikel
volgend artikel

VRIENDEN VAN LEVEN! MAGAZINE

Sterrenheuvel
WordPress naar Webflow
Pronto
supercharge.studio
Bistrobar Indonesia
Avila Reizen