De trotse burgervader van Velsen: Frank Dales
fotografie ©
Marleen Dalhuijsen Fotografie

De trotse burgervader van Velsen: Frank Dales

Kiek Berger
Kiek Berger

3

Jan

19

999

min. leestijd
In het oude gedeelte van het stadhuis in IJmuiden ontmoeten we de trotse burgervader van Velsen, Frank Dales. Het pand staat eigenlijk symbool voor alles wat Velsen is: twee verschillende karakters in één, de gespleten persoon­lijkheid. Het oude deel, ontworpen door Dudok. De harde werker, met de gevleugelde uitspraak ‘Kijk naar mijn werk, dan weet je wie ik ben’. Zakelijk en functioneel. Gedisciplineerd ook wel. Dat in schril contrast met de nieuwe publiekshal, met zachte vormen van een mean­derende houten balie, waarbij de verschillende lagen de veelzijdigheid van de gemeente benadrukken. Dagelijks wisselende kleuren tonen de veelzijdigheid van een gemeente in beweging. Twee werelden, verbonden door een zwevende doorzichtige navelstreng. Frank voelt zich er thuis.

Verschillende kanten van een diamant in de duinen

De verbinding tussen beide panden doet denken aan de fietstocht die Frank dagelijks maakt. Tussen woonplaats Santpoort-Noord en werkplaats IJmuiden gaat hij op de fiets, dwars door de landerijen met prachtige doorkijkjes richting de Ruïne van Brederode en Landgoed Duin en Kruidberg. Langs het Hoogwaardig Openbaar Vervoer traject van Velsen, de infrastructurele navelstreng. Frank: ‘Het valt me iedere keer weer op hoeveel prachtig groen we in de gemeente hebben. Dat willen we ook echt zo houden. We hebben zeven woonkernen in de gemeente, die door het groen ook echt een eigen karakter hebben. Met het brede familiestrand, de duinen, de haven, de parken en de centrale ligging in de Metropool Regio Amsterdam is het echt een uniek stukje Nederland. In alle bescheidenheid hebben we hier eigenlijk gewoon alles, met topsport, hoogwaardige industrie, onderwijs en cultuur als slagroom op de taart. Ik ben er trots op hier te mogen wonen en werken.’

Gemeenschap boven Gemeente

Frank Dales is zich er terdege van bewust dat de verschillen binnen de gemeente groot kunnen zijn, maar ziet dat als geen enkel probleem. Frank: ’Doordat er steeds meer taken en verantwoordelijkheden bij gemeentes worden gelegd, moeten we wel samenwerken. Waar eerder de overheid of de provincie verantwoordelijk was voor een aantal belangrijke thema’s, ligt die verantwoordelijkheid nu weer bij de gemeentes. Denk daarbij aan jeugdzorg of schuldhulp. Dat maakt dat we moeten samenwerken tussen de kernen in de gemeente en tussen gemeentes. Die schaalvergroting is nodig. Tegelijkertijd zien we ook dat de verschillende kernen binnen de gemeente zelfstandig zijn. Vrijwel niemand noemt zich dan ook een inwoner van Velsen. Daar geldt de eigen kern als primaire leefgebied, of dat nu IJmuiden of Driehuis, of zelfs Santpoort-Noord of Santpoort-Zuid is. Dat zal niet anders worden als bijvoorbeeld Velsen fuseert met Beverwijk en Heemskerk. Ook dat zijn weer eigen kernen, die elkaar als geheel wel weer kunnen versterken’.

De zuigkracht van Velsen

Het zal geen verrassing heten dat de woningmarkt oververhit is en de ruimte in de Randstad schaars. Maar ook de Techport als hub voor de technische industrie groeit aan populariteit. Frank daarover: ‘Met Delft en Eindhoven zijn we mede dankzij Tata Steel hoog aan het inzetten op de technische maakindustrie. In de slipstream van de innovaties, start-ups en de groei van de offshore industrie, groeit ook de campus van het Nova College en zorgt in de toekomst voor een groeiend aantal jongeren in de regio. In de Averijhaven richten we onze aandacht dan ook nog eens in het bijzonder op duurzaamheid. Dat maakt dat we eigenlijk in het epicentrum staan van wat er in de wereld gebeurt. We leven in boeiende tijden.

Die aantrekkingskracht zien we terug in nieuwbouw­projecten in de regio. Steeds meer mensen weten de combinatie van rauwheid en natuur te waarderen, wat we ook weer terug zien in het toerisme. Het brede strand met al haar mogelijkheden als kitesurfen, blowkarten en surfen en Spaarnwoude met golf, skiën, klimmuren en offroad rijden zijn heerlijk divers. Er is echt veel te doen hier’.

Onzichtbare veiligheid

Waar we volgens de burgemeester ook echt trots op kunnen zijn is de samenwerking die er is als het gaat om veiligheid. Daar wordt hard aan gewerkt, zonder dat het opzichtig is. ‘Het is echt goed om te zien hoe er wordt samengewerkt tussen particulieren, gemeenten, de politie en het openbare ministerie. Of het nu gaat om de grote muziekevenementen in Spaarnwoude, het voetbal van Telstar, de feestweken in de kernen of Sail, we weten de veiligheid op een vrijwel onzichtbare manier te garanderen. Neem nu Telstar, daar hebben we landelijk gezien vrijwel de laagste inzet van de politie bij thuiswedstrijden en je kunt echt gerust je kind meenemen naar de wedstrijd. Ik zie het echt als mijn rol om dat te verwezenlijken en mijn doel om helemaal de laagste inzet te realiseren. Een goeie dialoog is dan cruciaal.’

De voordeur van Amsterdam

Dat Velsen door de centrale ligging in de Metropool Regio Amsterdam een sleutelrol speelt is evident. Of het nu gaat om de beroepsvaart, het toerisme of het spektakel van Sail, alles gaat door de voordeur van IJmuiden, waar hard wordt gewerkt aan de grootste zeesluis ter wereld. Vanaf 2020 staat de regio ook op dat gebied wel op de kaart.

Frank daarover: ‘Natuurlijk zijn we trots op de sluis. Het geeft ons de mogelijkheid om te laten zien hoe vooruitstrevend we zijn op het gebied van innovatie, infrastructuur, techniek en watermanagement. Dat we en passant daardoor wel de lusten en niet de lasten hebben is mooi meegenomen. Dat geldt niet alleen voor woongenot, werkgelegenheid en ruimte om te recreëren, maar ook bijvoorbeeld voor Sail.

Natuurlijk kun je in Amsterdam langs de kade in de verdrukking gaan staan. Maar als je echt plezier wilt beleven aan alle Tall Ships ga je gewoon naar ons Havenfestival en de Pré Sail, daags voor de grote intocht. Zoals ik al zei, in Velsen is het goed toeven. Het is echt een diamant in de Hollandse duinen.’

No items found.
Dit artikel is te lezen in
3
Vorig artikel
volgend artikel

VRIENDEN VAN LEVEN! MAGAZINE

Sterrenheuvel
WordPress naar Webflow
Pronto
supercharge.studio
Bistrobar Indonesia
Avila Reizen