C. Creatief podium in de breedste zin van het woord
fotografie ©
LEVEN!

C. Creatief podium in de breedste zin van het woord

LEVEN!

3

Nov

23

999

min. leestijd
No items found.
C. is dé plek voor kunst, cultuur, kennis en ontspanning in Haarlemmermeer. Het is de culturele spil binnen de gemeente en brengt een theater, poppodium, bibliotheek, kunstencentrum en podium voor architectuur samen. Jaarlijks worden er door C. honderden voorstellingen, concerten, cursussen, exposities en andere activiteiten geprogrammeerd en geproduceerd.

Kunst en cultuur is er om te ervaren

Beleven, leren en genieten: daar draait het om bij C.. Er zijn vijf podiumzalen, een popcafé, een galerie, vergaderlocaties, een bibliotheek met lees-, leer- en werkplekken, talrijke dansstudio’s, ateliers, muzieklokalen en oefenstudio’s. En op andere locaties in de gemeente Haarlemmermeer zijn er nog eens vijf bibliotheken en een centrum voor de kunsten in Nieuw-Vennep. Alles wordt er gedaan om laagdrempelig te zijn en om zoveel mogelijk mensen met kunst en cultuur in aanraking te laten komen. Op gemeentelijk niveau is C. de grootste aanbieder van cultuureducatie in de vrije tijd.  

Van, voor en door iedere Haarlemmermeerder  

Actuele en maatschappelijke thema’s als leesbevordering, (digitale) zelfredzaamheid, persoonlijke ontwikkeling, inclusiviteit en diversiteit staan centraal op de agenda van C. Zo worden er onder de noemer My Generation activiteiten georganiseerd voor ouderen met een voorliefde voor muziek, is er het Oogcafé voor slechtzienden en het Roze Regenboogcafé voor ouderen uit de LHBTIQ+ community. Mensen die beter willen worden in de Nederlandse taal kunnen naar het Taalhuis. Hoofddorp aan Zee is een creatief zomerkamp voor kinderen die niet of maar heel kort op vakantie kunnen gaan. Talkshow De Ruimte gaat in op actuele maatschappelijke thema's. Het is te veel om op te noemen, maar C. is van, voor en door iedere Haarlemmermeerder.  

Talent in de schijnwerpers

Een belangrijk speerpunt van C. is talentontwikkeling. De programmeurs van C. schromen er niet voor om jong, regionaal talent in de schijnwerpers te zetten. En dat talent kan ook doorgroeien in C. Jonge bands uit de oefenruimtes ontpoppen zich via een show in het café of als voorprogramma van een bekende popartiest tot acts met een eigen tour of platendeal. Cabaretiers of toneelgezelschappen houden try-outs in de podiumzaal en keren na de doorbraak terug naar de grote theaterzaal. Muziekcursisten presenteren hun eigengemaakte composities in liveshows, zoals bij het Compositieproject of Van Studio naar Stage. Middelbare scholen vieren hun eindexamenvoorstellingen in de professionele zalen van C. of exposeren werk in de galerie. De fantastische musicals van De JeugdTheaterSchool Haarlemmermeer trekken altijd volle zalen. Vele families genieten van de eindshows van Haarlemmermeerse dansscholen in het theater van C. Kortom: C. Zet zich via allerlei uiteenlopende manieren in om talenten te stimuleren in de breedste zin van het woord.

Verbinding staat centraal  

C. ziet het als een belangrijke taak mensen, organisaties, diensten en activiteiten met elkaar te verbinden. In een tijd van globalisering, individualisering, nieuwe technologieën en groeiende ongelijkheid is een brede culturele en sociaal-maatschappelijke verbinding misschien wel belangrijker dan ooit. Juist daar waar culturele voorzieningen zijn, is beter onderwijs, zijn betere voorwaarden voor volksgezondheid, is minder criminaliteit en is er een actievere deelname van burgers aan de samenleving. Kunst en cultuur zorgen voor ontmoetingen tussen diverse groepen en maken problemen bespreekbaar. Ze houden ons een spiegel voor en laten je de wereld misschien wel op een ander manier te zien. C. draagt met een rijke culturele en sociaal-maatschappelijke programmering bij aan een basis voor onze samenleving en ons welzijn daarin.

No items found.
Dit artikel is te lezen in
22
Vorig artikel
volgend artikel

VRIENDEN VAN LEVEN! MAGAZINE

Sterrenheuvel
WordPress naar Webflow
Pronto
supercharge.studio
Bistrobar Indonesia
Avila Reizen