‘Laat je spiegel­beeld niet je zelfbeeld bepalen!’
fotografie ©
No items found.

‘Laat je spiegel­beeld niet je zelfbeeld bepalen!’

Kiek Berger

25

Sep

21

999

min. leestijd
Patty Zomer heeft in de loop van haar carrière als toon­aangevende styliste in de mode- en fashion­industrie vooral heel goed naar mensen leren kijken. Ze leert haar klanten om vooral niet te veel waarde aan hun spiegel­beeld te hechten, dicht bij zichzelf te blijven en triviale trends los te laten. Word je heel gelukkig van!

Haar passie voor kleding, styling en vooral mensen ontstond in haar Dolly Dots-tijd. Voor deze eerste meidengroep van Nederland deed ze al de styling en ze ontwikkelde zich tot een veel gevraagd styliste voor diverse mode­bladen en televisie­programma’s. Daarnaast kleedt ze een groot aantal bekende Nederlanders, waaronder Caroline Tensen, Froukje de Both en Angela Groothuizen. Haar lessen in het leven gaan bijzonder genoeg niet persé over mode.

Patty Positivo

‘Ik ben gewoon een über­positief mens. Ik woon heerlijk, alleen, midden in de natuur. Daar kom ik tot rust en sluit ik de gekkigheid van de drukke wereld waarin ik werk letterlijk buiten. Want in die wereld is het af en toe behoorlijk hectisch en druk, met lange dagen werken. Ik heb niet veel nodig, ben snel tevreden. Ook nu ik bijna 60 ben, of misschien wel juist daardoor, merk ik dat ik heel comfortabel ben met mezelf. Ik voel me senang en ben zo langzamerhand de leukste versie van mezelf. Dat voelt echt lekker. Daarbij ben ik ook een mens van het moment, ik kan heel goed genieten van het nu. Van kleine en grote geluks­momenten. Van een autoritje met de ramen open, de wind door mijn haren en een lekker nummer op tot reizen met goede vrienden of met mijn zoon naar een ver land. De wereld over­fladderen, noem ik dat.

Mijn vrienden en ik kiezen aan het begin van ieder jaar een woord waar we aan of waarmee we willen werken. Dit jaar kozen we voor “Zelfliefde”. Kijk, we staan allemaal wel eens voor de spiegel in de ochtend en denken: “Zó, dit is niet echt mijn beste dag”. Maar dat kan de dag erna zomaar weer heel anders zijn. Dan heb je opeens wel een positief zelfbeeld. Terwijl er natuurlijk feitelijk aan je spiegel­beeld niet heel veel veranderd kan zijn, toch? Dan zit het er ‘m dus in hoe je jezelf ziet.’

Skinny als je zin hebt

‘Laatst stond er in de krant dat corona het einde van de skinny­jeans zou betekenen, omdat zo’n model veel te strak zit tijdens het thuis­werken. Froukje de Both appte me meteen: “Oh jee Pat, de skinny is uit!”. Dat is namelijk het model wat zij het liefste draagt, dus we hebben er samen wel even lol om gehad. Want dan ‘moet’ ze dus iets anders aan. Ik vertaal zo’n ontwikkeling dan wel en probeer met baby­steps verandering in de stijl aan te brengen.

Bijvoorbeeld door een girlfriend­jeans te introduceren, of een hele baggy broek met een riem eromheen zodat je wel silhouet houdt. Maar laat ik vooropstellen dat Froukje een skinny blijft dragen als zij dat wil, want dat vindt ze gewoon fijn. Dat is uiteindelijk altijd mijn doel: je moet je comfortabel met jezelf voelen. Als je niet blij bent met jezelf, dan moet jij er wat aan doen. Dat klinkt misschien wat kort door de bocht, maar zo is het wel. Ik kan je de mooiste en hipste kleding aantrekken, maar als jij je er niet gelukkig in voelt, blijf je dat zien. Overigens is het wel een hele fijne ontwikkeling voor mijn kaftanlijn Speezys, die behoefte aan fashionable maar comfortabele kleding. Onze kaftans zijn stijlvol en hand­gemaakt, tijdloos en geschikt voor iedereen en elk moment. Die zitten altijd lekker!’

17-11-1986, Patty Zomer in de studio, Amsterdam, Photo: Govert de Roos

Iets minder flexibel

‘Met de Dolly Dots zijn we momenteel in voorbereiding voor onze tournee. Die werd om begrijpelijke reden een jaartje uitgesteld. Nou, ik kan je vertellen, dat is weer even schakelen. Ik ben zowel letterlijk als figuurlijk toch iets minder flexibel, haha, en moet dus echt even aan de bak! Ik heb een kunstheup en kan mede daardoor niet veel sporten beoefenen. Om mijn conditie toch weer wat op te bouwen ga ik nu naar het zwembad, lekker baantjes trekken. En ik merk dat ik ook in de omgang met de meiden weer echt even moet schakelen. Als er wordt geroepen: ”morgen om 10 uur repeteren”, denk ik snel “ja, doei, ik heb nog meer te doen!”. Dan merk ik echt dat ik het onderdeel zijn van een groep en me continue aanpassen aan anderen, ontwend ben.

Maar het is fantastisch om weer met mijn “sisters” op pad te gaan. Ik voel het echt zo, we hebben zo’n diepe en vertrouwde band met elkaar, het voelt echt als familie. Met de meiden is het gewoon het allerleukste, we zijn zo op ons gemak bij elkaar. Met elkaar opgegroeid, groot geworden en met elkaar verweven. We gunnen mekaar alles en zijn super supportive. Van die 6, en later 5 karakters (Dolly Dot Ria Brieffies overleed in 2009 -red.) heb ik uiteraard in mijn carrière als styliste ook veel profijt gehad, ik heb lang kunnen kijken.’

De natuur kijkt en huivert

‘Als stylist krijg ik natuurlijk veel kleding en andere spullen opgestuurd, in de showbizz verdient ‘de voorkant’, dus de artiesten die je ziet, in alle opzichten meer dan ‘de achter­kant’. Ik maak regelmatig mijn vriendinnen of muzikanten blij met unieke items en daarnaast verkoop ik regelmatig mooie kleding in closet­sales. Want ik denk echt dat we duurzamere keuzes kunnen maken, juist in kleding. Het klinkt misschien gek voor iemand uit de fashion, maar ik denk echt dat je kritisch moet blijven. Niet in de rij gaan staan bij fast fashion winkels en maar kopen, kopen, kopen, maar juist kiezen voor een aantal key-items die je bij voorkeur tweede­hands aanschaft. En ga af en toe eens door je kleding­kast en vraag je af wat je nog dient. Past het nog, heeft het emotionele waarde of hangt het maar te hangen? Iemand anders blij maken is dan toch ook heel leuk?

Door de afgelopen periode heb ik alle opzichten nog meer respect voor de natuur gekregen. Naar de aarde en naar elkaar blijven omkijken is daarin voor mij het belangrijkste gebleken. Ik hoop echt dat we dat met zijn allen gaan doen!’

No items found.
Dit artikel is te lezen in
14
Vorig artikel
volgend artikel

VRIENDEN VAN LEVEN! MAGAZINE

Sterrenheuvel
WordPress naar Webflow
Pronto
supercharge.studio
Bistrobar Indonesia
Avila Reizen