Gezonde voeding en een gezonde bedrijfsvoering
fotografie ©
No items found.

Gezonde voeding en een gezonde bedrijfsvoering

Kiek Berger

21

Sep

21

999

min. leestijd
Middenin recreatiegebied Spaarnwoude zit de streekwinkel Van Streek op de boerderij Zorgvrij. Peter Slingerland is trots op zijn winkel, maar zo mogelijk nog trotser op de vele lokale producenten waar hij mee samenwerkt. Het is tijd voor groei.

Lokale producenten

Het moge inmiddels wel duidelijk zijn, duurzaam geproduceerde voeding is beter en gezonder voor mens en milieu. Biologisch geteelde groente en fruit, minder transport, seizoensgebonden producten winnen aan populariteit. Zeker nu gezondheid en zorg voor het milieu zo hoog op de agenda staan. Tegelijkertijd zijn er nog veel consumenten die moeten wennen aan de ogenschijnlijk hoge prijzen voor eerlijke producten. Peter is daar duidelijk over: ‘In feite zijn die hogere prijzen helemaal niet hoog. Het zijn echte eerlijke prijzen voor eerlijke producten. De industriële voeding is vaak nauwelijks voeding te noemen en wordt maar al te vaak geproduceerd zonder onze gezondheid in acht te nemen en zonder de impact van het produceren en transporteren op het milieu belangrijk te vinden. Dat maakt het soms moeilijk om hier een grote afzetmarkt te vinden, terwijl we juist van een afzetmarkt in de regio afhankelijk zijn. Gezonde voeding vereist een gezonde bedrijfsvoering met andere prognoses, marges en doelstellingen. Kleinere producenten moeten vaak harder werken voor minder inkomsten, waardoor er minder tijd overblijft om echt hard te groeien. Maar ook de consument zal zich steeds meer bewust moeten worden van eerlijke prijzen, moeite doen voor gezonde voeding en het behoud van de natuur. Stap voor stap gaat het wel die kant op.’

Schaalvergroting

Peter heeft zich ten doel gesteld de komende jaren nog flinke stappen te zetten, de tijdsgeest is hem gunstig gezind: ‘Vanuit alle gemeentes die verantwoordelijk zijn voor het gebied Spaarnwoude komt steeds meer steun voor onze ontwikkeling hier. We kunnen dan ook gaan denken aan een breder draagvlak, meer naamsbekendheid en ook meer marketingbudget om te gaan groeien. Nu blijven de initiatieven van al onze partners mooi, maar zetten naar mijn gevoel nog niet voldoende zoden aan de dijk. Als de samenwerking toeneemt, er meer vanuit een collectief belang wordt gewerkt, kunnen we allemaal groeien.

Nieuwsgierig? Je kunt altijd langskomen in de boerderijwinkel.

Schaalvergroting en het delen van verantwoordelijkheden kan bijdragen aan een groei voor iedereen. Wij kunnen dan ook steeds meer laten zien dat gezond ook gewoon heel erg lekker is. Als we dan ook steeds meer kunnen samenwerken met bijvoorbeeld Rabobank, die zich niet voor niets in hun activiteiten profileert in het banking for food, kunnen we vol vertrouwen de toekomst tegemoet. Maar dan moeten we daar wel met z’n allen onze schouders onder zetten. Nieuwsgierig? Je kunt altijd even langskomen in de boerderijwinkel, dan proef je ook meteen waar we het over hebben en waar we ons voor inzetten.’

Een greep uit de streekproducenten:

Duintuin Heemskerk: gezonde en duurzaam geteelde biologisch dynamische groenten, kruiden en fruit.
Molen de Zandhaas: De korenmolen is een levendig en eigentijds bedrijf in een traditionele setting. Toonbeeld van eerlijke granen en duurzame productie
No Sugar Daddies: De chocoladepasta van No Sugar Daddies bevat alleen maar natuurlijke suikers. Het zorgt ervoor dat de pasta de ideale combinatie is tussen lekker en gezond.
IJs van Buyten: Het ijs van ijsbereider en ijstechnoloog Ymke Jobse is gebaseerd op vers fruit en natuurlijke ingrediënten. Puur ijs om puur van te genieten in vele bijzondere smaken.
Santpoorts Bier: Ambachtelijk gebrouwen bier met ingrediënten uit de streek. Eerlijk bier in verschillende heerlijke smaken.

No items found.
Van Streek
Genieweg 50
Velsen-Zuid
https://www.vanstreek.nl
Dit artikel is te lezen in
14
Vorig artikel
volgend artikel

VRIENDEN VAN LEVEN! MAGAZINE

Sterrenheuvel
WordPress naar Webflow
Pronto
supercharge.studio
Bistrobar Indonesia
Avila Reizen