Esther Biesot
Esther Biesot

12

Oct

21

999

min. leestijd

Winter Garden Days

De winter komt eraan, en dat betekent dat ik al begin te dromen van mooie witte winterlandschappen, knapperend vuur, kerstmuziek & warme choco. Nu zit het met de laatste drie wel goed, alleen het witte winterlandschap blijft de afgelopen jaren wat achterwege. Maar hoe zorg je er dan wél voor dat je wintertuin dezelfde sprankeling geeft als je tuin in het voorjaar, zomer en herfst?

Esther Biesot
c
o
l
u
m
n

Tip #1 Take notice of what light does to everything

Heel veel tuinen zijn nog onverlicht. Wat betekent dat je ‘s avonds in een zwart gat kijkt tijdens de winter. Tijd voor een goed lichtplan! Als je goed naar je tuin kijkt, zie je al snel wat je wilt verlichten. Het terras, gras, borders, potten, boompjes, muren, de gevel, een eettafel… je kunt het allemaal verlichten. En wist je dat een goed verlicht huis en tuin inbrekers tegenhoudt?
In de tuin maken we ook onderscheid in basis- (spots/ uplighters), accent- en sfeerverlichting. Eigenlijk net zoals binnen, maar dan outdoorproof!

Tip #2 Zet winterbloeiers in je potten en laat de bladeren liggen

Groenblijvende planten, ze bestaan hoor! Je hebt zelfs planten en struiken die bloeien tijdens de winter. Bijvoorbeeld de Helleborus (winterroos) of kies voor stoere Pinus of Taxusbollen in pot. Zo maak je groene accenten in je wintertuin.
Aangezien we niet zoveel meer te maken krijgen met Siberische winters; over het algemeen hoeven planten niet afgedekt te worden. Wel kun je het vallende blad gewoon lekker laten liggen tussen je planten. Bescherm je direct je planten.

Tip #3 Come on baby light my fire

Niks gezelligers dan een knapperend vuurtje in de tuin. Dus steek af en toe de vuurkorf of schaal aan, succes gegarandeerd! Of geef een winterbbq, the American way. In landen als Amerika en Canada is het heel normaal om tijdens de winter de bbq aan te steken. Ik ben zelf gek op winter bbq’s.

Tip #4 Kies voor duurzame meubelen

Ze zijn de puntjes op de i in je mooie tuin, de tuinmeubelen. Het fijne is, dat wanneer je kiest voor kwalitatief hoogwaardige meubelen, de meubelen het gehele jaar buiten kunnen blijven. Staat wel zo gezellig! Ook je meubelen hebben af en toe wat onderhoud nodig. Zeker de houten exemplaren! Berg je all weather kussens, je buitenkleed en je parasol wel droog op. Zodra er een drogere periode aankomt kun je je houten meubelen reinigen met bijvoorbeeld groene zeep of een teak reiniger. Protector erop en je bent klaar voor een nieuw en hopelijk heel lang zomerseizoen!

And last but not the least… Juist in de winter is het heel goed om buiten te zijn. Dus sjaal om, jas aan, en ga die tuin in. Je tuin kan wat liefde gebruiken én het is hartstikke goed voor jou. Daarbij kun je, door nu liever voor je tuin te zijn, veel meer genieten van je buiten in het voorjaar. Want zeg nou zelf… het is toch veel gezelliger om vanuit je huis uit te kijken naar een gezellige wintertuin?
Enjoy the winter!

Liefs,
Esther Biesot

meer columns van

Esther Biesot

VRIENDEN VAN LEVEN! MAGAZINE

Sterrenheuvel
WordPress naar Webflow
Pronto
supercharge.studio
Bistrobar Indonesia
Avila Reizen