Esther Biesot
Esther Biesot

21

Mar

21

999

min. leestijd

Lentekriebels

Iedereen wil lang leven en gelukkig en gezond oud worden. Een thema wat momenteel ‘hotter dan hot’ is. Gezondheid. Een begrip wat belangrijker dan ooit geworden is het afgelopen jaar. En waar we de afgelopen jaren al zóveel over gehoord hebben.

Esther Biesot
c
o
l
u
m
n

In mijn zoektocht naar waarheden over gezondheid stuitte ik op een artikel over Dan Buettner. En laat dit artikel nou echt precies in mijn straatje passen!

Journalist Dan Buettner ontdekte dat er op de wereld vijf plekken zijn waar de mensen een hoge leeftijd bereiken en kerngezond zijn. Wat hebben al deze oudjes gemeen? Ze zijn veel buiten en houden van tuinieren! Whoop whoop!

The blue (and green) zones

De gebieden die Dan Buettner ontdekte liggen in Amerika, Costa Rica, Italië,
Griekenland en Japan. Buettner noemde ze Blue zones en zag dat de mensen die er leefden diverse leefgewoonten gemeen hadden. Belangrijke indicatoren voor een lang leven waren een sociaal netwerk van familie en vrienden, veel beweging en een dieet gebaseerd op veel verse groente en fruit. Maar er was nog een verrassende overeenkomst: veel oudjes waren dagelijks aan het tuinieren, vaak tot op zeer hoge leeftijd. Now we’re talking.

Tuinieren reduceert stress

Uit vele onderzoeken weten we welke positieve effecten tuinieren en natuur hebben op de gezondheid. Het moderne leven brengt stress met zich mee, wat gepaard gaat met de aanmaak van stoffen waarvan het lichaam slijt en depressieve gevoelens opgewekt worden. Bezig zijn in de natuur blijkt een goed medicijn. Zo heeft Wageningen Universiteit met behulp van cortisolmetingen onderzocht in hoeverre tuinieren en een verblijf in een groenkamer (een speciaal ingerichte kamer in een zorgcentrum) een gunstige invloed kunnen hebben op het herstel van stress. De resultaten bevestigen wat de meeste mensen intuïtief al weten: contact met natuur, of het nu gaat om tuinieren, of een verblijf in een groenkamer, is een effectieve manier om stress te reduceren.

Een levensdoel is gezond

Een van de factoren die te maken heeft met lang en gelukkig leven is het hebben van levensdoelen. Dr. Bradley Willcox van de universiteit van Hawaï bestudeert honderdjarigen in Okinawa, een plaats in Japan met ‘s werelds hoogste percentage honderdjarigen. Veel inwoners onderhouden kleine tuinen tot op hoge leeftijd, waarvan ze de opbrengst verkopen op de lokale markt. Volgens Wilcox heeft het sociale aspect van de contacten op de markt en het bezig zijn het verzorgen van gewassen invloed op de levensduur. “In Okinawa zeggen ze dat iedereen die ouder wordt, een ikigai of levensdoel nodig heeft. Tuinieren geeft iets om elke dag voor op te staan.”

Oké genoeg bewijs. Wat mij betreft voegen we ‘m toe aan de schijf van vijf; bewegen, gezond eten, genieten, voldoende slapen én tuinieren. Pas deze mix toe en je kans op een lang én gezond leven neemt significant toe. Omarm je lentekriebels en duik de tuin in. Veel plezier!

Liefs,
Esther Biesot

meer columns van

Esther Biesot

VRIENDEN VAN LEVEN! MAGAZINE

Sterrenheuvel
WordPress naar Webflow
Pronto
supercharge.studio
Bistrobar Indonesia
Avila Reizen