Esther Biesot
Esther Biesot

21

Apr

21

999

min. leestijd

To plant a garden is to believe in tomorrow

We zitten er middenin. Verandering. Ik kan me niet herinneren dat ik zo het gevoel had dat de wereld in brand stond. Alle processen en gebeurtenissen lijken te ontluiken in woede. Angst is overal. Maar ik kan je zeggen als Mrs. Positivo: Angst is een slechte raadgever. Een hele slechte.

Esther Biesot
c
o
l
u
m
n

Wat er wel mooi is nu?

Tijd en bewustwording. We krijgen de mogelijkheid om onze kostbare uren door te brengen met de mensen die er echt toe doen. Onze tijd te besteden aan de dingen die we echt belangrijk vinden. En we brengen veel meer dagen door op onze belangrijkste plek: thuis. We werken thuis, eten meer thuis, recreëren rond het huis. We zijn ons bewuster van waar we in leven en wat we fijn vinden. En hopelijk ook dat er iets moet veranderen. Dus hebben we met zijn allen de behoefte en urgentie om hier ook het fijnste plekje van te maken.

Ik heb het echt gemerkt de afgelopen maanden; we brengen meer tijd thuis door en willen iets maken van onze huis en tuin. Als je thuis werkt, wil je er immers wel comfortabel bijzitten. En als je dan die bbq doet met je liefsten, dan moet het wel op comfortabele stoelen zijn met de juiste bbq. Oh en in de schaduw! En graag met uitzicht op groen, liefst met verse kruiden uit de tuin en beetje privacy door middel van een overkapping? Ook fijn. Weg met de stenen, meer groen! Ook nog eens veel beter voor onze wereld.

Maar wist je ook dat een tuin staat voor groei en ontluiking?

En dat planten een ontzettende gezonde en helende werking kunnen hebben. Psychiater in het Engelse Hertfordshire, Sue Stuart-Smith, ontdekte haar tuin als anti-stress middel. Aan de hand van wetenschappelijke literatuur schreef ze het boek Tuinieren voor de geest, dat verscheen in 2018. Hartstikke actueel dus nu. ‘Mensen die tuinieren blijken gezonder te zijn, herstellen sneller van ziekte, hebben minder last van stress en voelen zich gelukkiger. Je schoffelt namelijk niet alleen je tuin, ook je geest.’ Bovendien ben je in de tuin bezig met aardse zaken, in plaats van met andere mensen. Dat geeft je brein rust. En dat kunnen we in deze tijden zeker wel gebruiken.

Conclusie: werk je veel thuis, en heb je het gevoel dat de muren op je af komen? Angst voor wat er komen gaat? Ga de tuin in, stroop je mouwen op, en voel de aarde. Trust me, it works. Succes! En ik geloof dat we samen deze storm kunnen doorstaan.

Liefs, Esther

meer columns van

Esther Biesot

VRIENDEN VAN LEVEN! MAGAZINE

Sterrenheuvel
WordPress naar Webflow
Pronto
supercharge.studio
Bistrobar Indonesia
Avila Reizen