Kristel Veerman
Kristel Veerman

21

Apr

21

999

min. leestijd

Zandvoortse duinen

Ik ben eigenlijk echt een stadsmens. Het kostte mij daarom best veel moeite om mijn appartement in Amsterdam op te geven voor Zandvoort, waar mijn vriend al sinds zijn studie woonde. Vrienden en collega’s verklaarden me destijds voor gek. ‘Wat moet je daar nou?’ Inmiddels ben ik zo blij met mijn keuze! En wie had dat gedacht, ik ben Zandvoort-fan geworden.

Kristel Veerman
c
o
l
u
m
n

Ook nu lachen mijn vrienden weer om mij. ‘Weet je nog, dat je niet naar Zandvoort wilde verhuizen? En nu schrijf je bijna dagelijks over alle leuke dingen in Zandvoort’. Grappig hoe het kan lopen. Het leuke aan schrijven over Zandvoort is dat ik zelf ook steeds meer ontdek over Zandvoort. Dingen waarvan ik het bestaan niet afwist. Waarschijnlijk allang bekend bij de echte Zandvoorters, maar voor mij steeds weer kleine geluksmomentjes.

Zo zat ik vorig jaar in het reuzenrad op de boulevard in Zandvoort. Helemaal bovenin had je een schitterend uitzicht over Zandvoort en omgeving. Ik zag Zandvoort liggen vanuit de lucht. Een klein schattig dorpje eigenlijk. De flatgebouwen leken opeens heel klein. Aan de ene kant de zee, waar de zon net inzakte. Aan de andere kant alleen maar duinen zover je kon kijken. In de verte zag ik nog iets van Haarlem en de verkeerstoren van Schiphol. ‘Vind je het gek dat de herten hier door het dorp lopen?’, bedacht ik me. We zitten hier echt midden in de natuur. Het dorp is maar een klein elementje daarin. Eigenlijk heel logisch dus dat je in je straat of achter de strandtenten op het Zuidstrand soms herten ziet lopen. Of ’s avonds een vos door je tuin ziet sluipen.

In de jaren dat ik nu in Zandvoort woon ben ik de natuur rondom Zandvoort steeds meer gaan waarderen. Als stadsmeisje dacht ik dat de duinen het hele jaar door hetzelfde waren. Niets is minder waar. De duinen veranderen – zij het subtiel – constant van kleur. Het nieuwe groene helmgras in het voorjaar, paarse distels in de zomer en de duindoornbessen die het duin mooi oranje kleuren in het najaar. Ik ben mij ook gaan verdiepen in de kruiden en bessen die je in de duinen kunt plukken, die heel gezond voor je zijn. Duindoornbessen en rozenbottels zitten bomvol Vitamine C. Je extra boost voor de herfst- en wintermaanden haal je in Zandvoort gewoon uit de duinen.

Dan zijn er nog de duinaardappeltjes, die al generaties verbouwd worden in de duinen. Leuk om te zien dat een nieuwe generatie dit weer oppakt. Want hoe mooi is het om dit soort lokale producten thuis of in een Zandvoorts restaurantje terug te vinden op je bord. Ze smaken namelijk ook nog eens heerlijk. Straks komt het wildseizoen er weer aan en zal je ook af en toe hert uit de Amsterdamse Waterleidingduinen op de kaart zien staan. Daar heb ik wel een beetje moeite mee. De hertjes die ik bij mij voor de deur zie lopen, liggen dan op je bord, voelt het. Maar dat is ook de natuur, dat is het leven. En als het goed is hebben deze herten tot hun dood een heel mooi leven gehad in die mooie Zandvoortse Duinen.

Liefs uit Zandvoort, X Kristel

meer columns van

Kristel Veerman

VRIENDEN VAN LEVEN! MAGAZINE

Sterrenheuvel
WordPress naar Webflow
Pronto
supercharge.studio
Bistrobar Indonesia
Avila Reizen