Kristel Veerman
Kristel Veerman

21

Apr

21

999

min. leestijd

Wonen aan zee

Vlakbij zee wonen is echt verslavend. Als je dat eenmaal gewend bent wil je echt niets anders meer. Ik vind het tenminste heerlijk. Het strand is dan niet iets van vakantie of het weekend, maar iets waar je elke dag even naar toe kunt. Het geeft altijd zo’n goed gevoel. Ik zou niet anders meer willen. En het fijne is natuurlijk dat je juist die dagen naar het strand kunt gaan, wanneer niet heel Nederland besluit om dit ook te gaan doen.

Kristel Veerman
c
o
l
u
m
n

Want altijd als ik zeg dat ik in Zandvoort woon, krijg ik weer die vragen. Daar is het toch altijd heel druk? Kom je het dorp dan nog wel in of uit? Ja, inderdaad. Op die dagen dat de mensen die dit vragen komen kan het inderdaad erg druk zijn. Maar hoeveel dagen zullen dat er per jaar zijn? Het is geen graadmeter voor de rest van het jaar. En als je al een tijdje in Zandvoort woont, kun je ook precies voorspellen welke dagen het zijn, dus kun je er gewoon rekening mee houden.

De eerste zonnige zondag van het voorjaar, de eerste zomerse stranddagen in mei, de tropische hittegolfdagen in de zomervakantie. Dagen waarop het bij mensen uit de rest van het land begint te kriebelen en iedereen massaal het strand opzoekt. Grappig eigenlijk, dit kuddegedrag. Maar ik blijf me er wel over verbazen. Want iedereen weet inmiddels toch wel dat zij op die dagen niet de enigen zijn die op dat briljante idee zijn gekomen? Mmm, blijkbaar niet. Die dagen ga ik dus niet naar het strand. Soms ga ik juist expres het dorp uit, een dagje weg. Dan rij je ’s ochtends met de file aan de andere kant Zandvoort uit en rij je aan het eind van de dag langs de file Zandvoort weer in. Echt heel relaxed eigenlijk.

Nee, doe mij maar de dagen die bijvoorbeeld regenachtig beginnen, maar waarop dan opeens toch de zon even doorkomt. Niemand die daar meer op gerekend had, dus heerlijk rustig op het strand. Of een gewone maandagochtend, als iedereen al aan het werk is, even een strandwandeling maken. Of ’s avonds, als je ziet dat het een schitterende zonsondergang gaat worden, nog even naar zee lopen. Dat zijn de momenten dat ik het meest van het strand, de zee en Zandvoort geniet.

Wat dat betreft benijd ik wel die mensen die echt direct aan zee wonen. In bijvoorbeeld de flats die je langs de boulevard ziet. Ja, die lelijke flats. Van buiten niet de allermooiste gebouwen, maar dat zie je niet als je daarbinnen zit. Eenmaal binnen zie je alleen maar de zee, de golven, de horizon, de getijden, de mensen en honden op het strand en elke avond de zonsondergang. Elke avond een nieuw schilderij.

Liefs uit Zandvoort, X Kristel

meer columns van

Kristel Veerman

VRIENDEN VAN LEVEN! MAGAZINE

Sterrenheuvel
WordPress naar Webflow
Pronto
supercharge.studio
Bistrobar Indonesia
Avila Reizen